Saturday, November 11, 2023

и тези избори

Във фейсбук, на 5 ноември вечерта: 

Това го написах снощи, но го споделям днес.

Много партийни централи отново нарушиха правилото, което забранява агитацията в деня на размисъл. А и днес.
Денят за размисъл, особено когато е и Задушница, трябва да е тих.
Фанатичната агитация в полза на единия кандидат в този ден за памет за близките ни, които вече са отвъд, има обратен ефект.
Е, той ще спечели, ама с 20 000 гласа от милион избиратели.
Човешките общности не могат да съществуват без дни в памет на отишлите си отвъд.
Всички в гимназиите задължително сме учили как Ахил поругава трупа на Хектор в "Илиада", как Антигона престъпва заповедта на Креон, за да погребе брат си.
Отношението към починалите, към тленните им останки, погребалните ритуали и паметта за отишлите си оттук е тема на европейската литература от началото на нейната култура и цивилизация.
Вчера църквите бяха препълнени от хора, които чакаха на дълги опашки за свещи и пред свещниците, защото в проливния дъжд не можеше да се отиде до гробищата.
Днес пак по-малко от 30% от имащите право да гласуват в столицата го направиха.
Коридорите на училищата бяха почти пусти.
А църквите вчера бяха пълни.
Фийдът вчера и днес беше пълен с клипчета и сърцераздирателни призиви да се гласува от страна на управляващите.
А вчера беше Задушница!
Писъци:
Изпускаме европейското и цивилизационното.
Не, драги.
България е е европейска страна от създаването си преди тринайсет века и половина, когато един от синовете на хан Кубрат е харесал мястото отсам Дунава за неудоволствие на визанитийските владетели тогава и през следващите векове.
България е направила цивилизационния си избор, когато е приела християнството след интензивната кореспонденция на княз Борис и с тогавашния Римски папа, и с тогавашния Константинополски патриарх.
А и вече от години сме и в НАТО, и в ЕС.
Какво още трябва да стане?
От мен един приятелски съвет към приятели публицисти и агитатори : недейте да истеризирате оттук нататък при следващи избори с раздиране на ризите си и с клишето за европейското и още повече за цивилизационното.
Не сме нито в Албания, нито в Сърбия, нито в Македония, които не са нито в НАТО, нито в ЕС.
С тези мантри за цивилизационното и европейското н'ам-си-к'во омаловажавате и обезценявате постигнатото досега и вече отдавнашното ни реално включване сред страните, които са в обетованата земя според вас.
Обидно е и за вашите лидери от предишните поколения, които постигнаха това и сега са на пенсионна възраст.
Какъв е този рев: нали става дума за избирането на стопани на най-големите наши градове?
И още нещо: днес гласувах за районен кмет, който е вашият кандидат, понеже добре се грижеше за Слатина през последните 4 години, направеното от него добро е доста, но с една забележка.
Под носа му, съвсем наблизо до блока, в който живее, има един превъзходен магазин за плодове и зеленчуци, в който има и от пиле мляко, ама там от години не дават касови бележки.
Явно се е разчуло, че съм писала във фб веднъж за това, понеже съкварталците ме познават, от 25 години живеем тук.
Та, наскоро за първи път от години продавачите извадиха изпод тезгяха касовия апарат и ми дадоха касов бон!
Ето затова трябваше също да се говори в кампанията: на кого "снасят" и в коя малка и спретната, малка и кокетна черна партийна касичка отиват парите, които не се облагат с данъци, "спестените" данъци пари от от най-хубавите бутикови магазинчета,
а не да се каканижат глупости за цивилизационния и европейския избор, които са направени отдавна.
Преди повече от хилядолетие.
Предполагам, че се "снасят" на някого от голямата Столична община, а не на нашата местна Слатина-Гео Милев-Редута, защото недаването на касови бележки е поне от два пъти повече години, отколкото вашият кмет я управляваше през последния мандат.
***
И още.
Няма как избирателната активност да е голяма, като от едната страна истеризираха посланията си.
Едните прекалиха, а другите не направиха достатъчно.
Отидох преди малко на сайта на БСП, който отварям веднъж на година, защото е аранжиран с един неприятен за възпримане нюанс на ален цвят.
На сайта на БСП няма нито една снимка и нито една новина за г-жа Ваня Григорова.
Търсете, търсете, няма да намерите.
Гледах рубриката им Новини, гледах тук, гледах там – уж имат тяхна кандидатка за кметица на София, която е на балотаж.
От сайта им това не се научава.
Няма снимки, няма репортажи, жена на име Ваня Григорова няма там на този сайт.
Нищо, де, дори и да не спечели балотажа, в СОС ще се бори като лъвица за осъществяването на идеите си.
А за следващите избори, било то европейските през пролетта, било предсрочни парламентарни, ако някой иска повече хора да преодолеят апатията, недоверието и резигнацията си, добре да внимава в посланията.
Ако точно преди изборите има ден, в който сърцата, умовете и душите на хората жадуват за утеха, поканете някой от най-добрите ни писатели или поети да напишат нещо, което да разплаче, а не да разгневява онези, които ще го прочетат.
Вчера Георги Тенев, който е най-добрият наш писател и драматург според мен, публикувал един текст, обзет от фобии от "радикалисти".
Какви радикалисти? Обществото ни е
общество от отчаяни, обезверени и недоверчиви апатисти, както се видя и днес. 70% не гласуват.
Иван Ланджев, който е талантлив поет, но не е сред първите десет поне според моя вкус, написал селфи за българина по най-противния жъртопаветен калъп.
Някой от пиарите не гледа ли календар на коя дата какво се пада, какво се тачи, какво се почита, какво се празнува, за какво се тъгува?
А за неизлечимата гангрена, причинена от жълтопаветния активизъм и партийните им функционери в най-стария наш университет може и да стане дума по-нататък.
От утре започват срещите с четиримата кандидати за ректори.
Дано поне някой от тях да се осмели да каже какво мисли за окупацията на университета преди 10 години и за лавината от събития, които се случиха след това и за които обществеността почти нищо не знае.
***
All reactio

No comments: