Thursday, December 1, 2022

 ПОКАНА

за свикване на Общо събрание на сдружение

Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО)

Управителният съвет на сдружение Асоциация за развитие на университетското класическо образование (АРУКО), на основание член 26 от ЗЮЛНЦ, кани всички членове и кандидати за членове на сдружението на редовно Общо събрание на 20 декември 2022 г., к. 189, СУ, Ректорат, от 18 ч. при следния дневен ред:

1. Отчет за дейността на сдружението през 2022 г.;

2. Финансов отчет;

3. Административни въпроси;

4. Приемане на нови членове;

5. Избор на нов Управителен съвет;

6. Обсъждане на бъдещата дейност на сдружението;

7. Разни.

София, 20.11.2022 г.

Събранието се свиква по инициатива на Управителния съвет:

Вяра Калфина (председател на УС)

Силвия Кръстева (член на УС)

Иван Петров (член на УС)

***

Накратко за нашата дейност

        Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) е добре позната на нашата хуманитарна общност, но все пак нека да припомним най-важното за нея накратко.

        Асоциацията беше създадена на 8 март 2005 г. и за 17-те години на  съществуване си се превърна в дружелюбна колегиална общност, която обединява студенти, докторанти, учители, изследователи от институтите на БАН и преподаватели от различни наши университети. Има и няколко колеги, живеещи и работещи в чужбина. Единящото и събиращото ни в едно е не само професионалният дълг, но много често и личната отдаденост на изучаването на всичко, вкоренено и започнало в античния свят, и продължило битуването си и в следващите културно-исторически епохи чак до днес. Филолози и историци, философи и богослови, преводачи и издатели, археолози и траколози – това са профилите на членовете на АРУКО.  За тях и техни изяви, съобщения за отминали събития, както и някои интересни публикации в рубриката Библиотека могат да се видят тук: https://aaduce.wordpress.com/

       Като формален белег може да отбележим, че Асоциацията е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изпълнява всички институционални, законови, съдебни и документали изисквания, с които трябва да се съобразява такова дружество. Управителният съвет се сменя на всеки три години, Общите събрания се провеждат редовно най-малко веднъж годишно, решенията се вземат с явно гласуване след колегиално обсъждане.

       Като съдържателно оживотворяване на тази общност може да посочим вече няколко конференции, много представяния на авторски и преведени книги, и десетки часове в разширени университетски семинари, породени най-вече от избираеми дисциплини в магистърската и бакалавърската програма на специалност Класическа филология. Но освен най-активните действителни членове на Асоциацията, ако направим списък на хората, които се включваха в подготовката, провеждането, разгласяването, рекламирането, в някои случаи на филмирането с видеозаписи на някои от тези събития, на публикуването в Литературен вестник и/или в сборници на текстове, представени на тези форуми, ще получим един внушителен списък от над 200 имена[1]. Само в организирането и осъществяването на конференцията Предизвикателството Аристотел, проведена през 2016 г. в Софийския университет (https://aristotlesofia.wordpress.com/), в съставителството и редактирането на сборника, който беше резултат от нея, както и участниците в ученическия конкурс Моят Аристотел за написване на есе по този повод (https://aristotelkonkyrsblogsite.wordpress.com/)– само в тези събития се включиха повече от 120 души: ученици, учители, колеги-преподаватели и изследователи, няколко гости от чужбина.


Хронограма на най-важните събития преди традицията на Четенията

       През февруари 2008 г. беше проведена първата еднодневна конференция на тема Библия и класическа древност, а година по-късно през февруари 2009 г. форумът беше на тема Религия и контекст[2].

       През учебната 2007/2008 г. бе проведен интердисциплинарният двусеместриален избираем курс Актуалната античност, в който участваха преподаватели от три наши университета, повечето от тях членове на Асоциацията[3].

        От 22 до 24 юни 2011 г. бе проведен тридневен международен семинар върху (предполагаемо) последния Платонов диалог Епиномис, осъществен като съвместен проект на ФКНФ и ФФ с финансиране от Фонд научни изследвания в Университета и с участието на много колеги от Southeast European Association for Ancient Philosophy. Програмата е тук: https://theepinomisofplato.blogspot.com/2011/06/how-it-happened.html

         В края на ноември 2016 г. бе проведена тридневната конференция Предизвикателството Аристотел, осъществена по инициатива на АРУКО и с подкрепата на Фонд научни изследвания в Университета[4]. В нея се включиха 60 участници от 12 наши и чужди университети и институти на БАН.

          ***

         С участието на много колеги от други университети и институции, които увеличаваха неколкократно броя на студентите, избрали съответните дисциплини, през първия петнадесетгодишен период се проведоха и разширените лекции-и-дискусии по Класическо образование и идея за класическа древност в България; Интелектуалците през античността; Античността в художествената литература и естетическата теория; Платонизмът; Неоплатонизмът. Части от някои от тях са достъпни като видеозаписи в тематичния канал Класически изследвания на мястото, посочено по-напред. 


            Хронология на Четенията

      Всичко, което се случи през първите 12 години от съществуването на Асоциацията, ни убеди, че не само можем, но и сме длъжни да организираме всяка година конферентни форуми, които ще се наричат Четения на АРУКО.

      На 15 декември 2017 г. бяха проведени първите Четения на тема Утопия. Политическото философстване и фантазиране от Античността до Новото време. Те бяха посветени на 500-годишнината от публикуването на книгата на Томас Мор.

      Вторите Четения бяха посветени на двоен 130-годишен юбилей: 130 години от създаването на Висшето училище в София и 130 години от първия превод на български език на диалога Критон. Темата им беше Мислене и действане (Всичко е станало така, както би трябвало да стане – Платон. Критон 44 с). Някои от докладите бяха публикувани в специален тематичен брой на Литературен вестник – бр. 11, 20-26 март 2019 г., а още повече разширени текстове са включени в сб. Мислене и действане[1].

      Третите Четения бяха проведени пак през декември, през 2019 г., като заглавието им беше Сватбата на Филология и Меркурий. На фокус в тях бяха калейдоскопичните проблеми, поставени от Марциан Капела в едноименната енциклопедична литературно-митологично-философска творба, а мотото им беше: Изкуствата... начало на науки трезви дават, но и играта не забравят (Mart. Cap. II, 220). Видеозаписите от докладите, представени през първия ден, са достъпни в тематичния канал Класически изследвания https://www.youtube.com/watch?v=L2kz93_jecE&list=PLMLCCRLu4HVW3xOu1i_g1vG87qg1iivtQ         

      Четвъртите четения получиха темата си по време на дискусиите на Третите: как са възможни седемте изкуства-науки, за които художествено и персонифицирано пише Марциан Капела? Кое в тях е научно-рационално, кое е интуитивно-мистично, кое обаче е и догматично-недоказуемо и необосновимо. Така от споровете на едната конференция се появи проблемното поле на следващата. Четвъртите четения бяха на тема Логос, догма, фантазия и бяха организирани от Управителния съвет на АРУКО: гл. ас. д-р Вяра Калфина, гл. ас. д-р Иван П. Петров, доц. д-р Силвия Кръстева и докторант Димитър Драгнев.

      Петите четения бяха организирани от УС на АРУКО д-р Вяра Калфина, д-р Иван П. Петров и доц. д-р Силвия Кръстева. Както и предишната година, те се случиха не през декември, а през по-благоприятен пролетен месец, в който някакво съживяване и нормализация на живота беше възможна.

      Предстои публикуването на сборник с разширени версии на някои от докладите, представени накратко по време на Четенията през 2021 и 2022 г. Очакваната му поява е през януари 2023 г., като обемният том (600 страници, 22 текста) е вече представен в УИ "Св. Климент Охридски" и в момента се извършва последната му коректура.

***

      Краткото представяне на дейността на АРУКО е част от предговора ми към предстоящото издание.

     

No comments: