Saturday, June 12, 2021

красота, вандализъм, светотатство



















Това някога беше беседка, сега е развалина.
Много е хубава Витоша, но има някакви тайнствени сили, които през последните няколко години разбиха и мостчетата, и пейките, и масичките, и почти всички беседки по ниските пътеки – от Симеоново до Драгалевци и от Железница до Бистрица.
Тези сили няма как да го направят иначе, освен с брадви и тесли.
Преди малко повече от година споделих във фейсбук снимки от двете мостчета, които са най-близко до Драгалевския манастир... бяха напълно разрушени, поне тях ги оправиха, но всички останали са непроходими.
 Е, има и импровизирано нахвърляни греди на места, вместо разбитите мостчета, има и плитки вадички, по които могат да минат онези, които не са съвсем кекави и не са се превърнали в торби от плът покрай обездвижения живот.
Най-лошото е и това, че има безумци, които не просто отиват в планината с брадви или тесли, защото не знам как с голи ръце се разбиват добре скованите мостчета и беседки.
Има светотатстващи безумци, които отиват периодично и очевидно нарочно до чешмичката, която е на пътеката от Симеоново към Драгалевския манастир.
Намира се приблизително на средата между водопадчето и линията на седалковия лифт към Бай Кръстю. 
Чешмичката беше направена преди няколко години, до нея имаше и пейка.
Хора поставят там непрекъснато икони на Света Богородица, а някакви безумци чупят иконите и
избождат очите на Божията Майка!
Е, тези поругани икони не ги снимам, 
просто се питам: как се намират хора, които отиват с тесли и брадви в парка-планина да чупят мостчетата, пейките и беседките?
Какви са тези същества, които отиват до чешмичката, за да чупят рамките и стъклата на иконите, да избождат очите на Нейните икони? 



















 











 

No comments: