Sunday, December 6, 2020

написаното на Андреевден

 

Написано от мен на 30 ноември 2020 г. във фейсбук:

Срещу доц. д-р Николай Гочев е постъпил донос, че не работи нищо и че не си води часовете по Старогръцка литература и по Старогръцки език и автори – 1 част. И двете дисциплини са за студентите по Новогръцка филология от втори курс. Разбира се, доносът е анонимен, написан е уж от името на всички. Групата е малка, девет души, от които всички получават написаните лекции на преподавателя и сканираните книги, речници и справочници, за да могат да работят пълноценно, доколкото това е възможно в т. нар. "електронна среда". Всички студенти получават лекциите, книгите и прочие художествена и научна литература в електронните си пощи в дните, определени за това, а после всичко това се качва и в Мудъл, за да се види и от бюрократичните надзиратели. Половината от студентите не са влизали абсолютно никога в Мудъл, а другата половина редовно отговарят и изпращат домашните си работи на преподавателя с конспекти на изучаваните литературни произведения от литературата на литературите.

И тук идва най-интересното. Студентите, които старателно и с благодарност общуват с преподавателя, допускат малки и типични за всеки от тях леки пунктуационни и правописни грешки, а доносът е написан перфектно и без правописни и пунктуационни грешки.
Защо доц. д-р Николай Гочев не чете лекциите си на микрофон, а ги изпраща по електронната поща и ги публикува в Мудъл? На този въпрос всеки елементарно интелигентен човек може да си отговори, като види колко цитати на старогръцки език има в тях. Такива лекции дори и да бъдат еднократно прочетени по микрофон, не могат да бъдат записани от никого.
Лекциите на Николай и всички сканирани книги, речници, справочници и друга литература, представени от него на разположение на студентите по Новогръцка филология, са на разположение не само на тях, а и на всички преподаватели и студенти от Софийския университет в Мудъл.
Това не го е съобразил авторът на доноса, който е несъмнено преподавател.
Всички студенти и преподаватели от СУ, които имат достъп до Мудъл, могат да видят за какво става въпрос ето тук:
По предмета Старогръцки език и автори:
По предмета Старогръцка литература:
Всички, които желаят да си свалят и копират файловете и линковете, нека да побързат да го направят, защото днес следобед катедрата по Класическа филология ще проведе извънреден катедрен съвет с единствена точка от дневния ред: отнемане на правото на доц. д-р Николай Гочев да преподава Старогръцка литература и Старогръцки език и автори. След това курсовете по всяка вероятност ще бъдат заличени в Мудъл и ще потънат в небитието.
Така както преди една година в Деканата на ФКНФ в небитието потънаха осем компактдиска с негови книги и преводи. Бяха обявени за несъществуващи и толкова. Когато институционалното клеветничество в един професорски конкурс остане ненаказано, на ход идват процедурите по уволняване на преподавателя. Понеже апетитът идва с яденето. Миналата година беше лансирана и институционално утвърдена клеветата, че човекът е смахнат и е подал документи, без да представи никакви публикации. Тази година се лансира и институционална подкрепа получава клеветата, че не е работил нищо през семестъра "в електронна среда".
*
Veronika Kelbecheva
, доносничеството процъфтява, защото има хора като анонимния експерт-доносник с агентурен псевдоним, който доносничи отдавна за мен в НАЦИД, а има и един друг, който доносничи пак там за Николай. Той пък е така дълбоко законспириран, че дори и псевдоним няма. Но както писах и говорих вече няколко пъти, едно от вредителствата на доносничеството е в това, че набедени като доносници са други, а истинските доносници остават институционално защитени. При доносите срещу мен в НАЦИД доносникът се беше подписал като д-р Кирил Христов.
*
Veronika Kelbecheva
, ще се самоцитирам от статия, в която подробно писах за това: "По времето на тоталитаризма анонимни сигнали не се приемаха и не се разглеждаха от никакви държавни и научни институции. В епохата на неототалитаризма това се промени: всеки може да подаде „сигнал“ с фиктивно име в НАЦИД и там „сигналът“ да бъде уважен, а последиците от сигнализираното да са светкавични.
Станалото с мен е поучително и затова го споделям публично. На 6 февруари 2019 г., някакъв д-р Кирил Христов подал „сигнал“ срещу вписването ми в регистрите в НАЦИД. Внимателно проверих. Няма д-р или д-р на науките Кирил Христов нито при историците, нито при археолозите, нито при философите, нито при филолозите, нито при теолозите. Такъв доктор, обаче, не само няма в настоящето, но не е имало и в миналото сред философите, както можем да се уверим от четирите регистъра, така старателно направени от добросъвестни и всеотдайни колеги на сайта на Института за българска философска култура. Там има сведения за хиляди дисертации, защитени от колеги-философи през последните 130 години:
Внимателно проверих: и в четирите регистъра
на философската колегия, в които има данни за хиляди дисертации, защитени от 1889 г. нататък, отпреди 130 години, когато Иван Георгов е станал доктор на Йенския университет, също няма никакъв Кирил Христов. Тогава, обаче, щом сигналоподателят не е доктор или доктор на науките по нито една от 4-те подточки на професионалното направление Хуманитарни науки, тогава може би е доцент или професор по каквото и да е. Погледнах в Регистъра на научната дейност в НАЦИД и видях, че там има няколко колеги с това име – професор-ортопед от медицински университет, японист, астроном, агроном-специалист по мутация на царевицата, професор по теглителната сила на влаковите композиции ... Не ми се вярва, че един астроном, примерно, ще напише сигнал срещу доцентка по философия, защото всеки истински учен съзнава границите на своята компетентност и безграничността на своята некомпетентност в останалите сфери на знанията.
И тук идва най-зловещото. Доносниците, които се вихрят в този законодателен хаос, не само клеветят омразни на тях хора, но и могат така да набеждават други колеги, че са автори на доноса. Така доносниците, прикриващи се зад сравнително популярни лични имена, каквото е
името Кирил, и още по-популярни фамилии, каквато е фамилията Христов, хем могат да клеветят своите жертви чрез "сигнали", хем подозренията за това ще падат върху други хора, които се казват Кирил Христов и които са почтени астрономи, агрономи, лекари и т.н., и които даже и не подозират за съществуването на „сигнализирания“ колега. Това е допустимо от закона в момента, а чевръстите юристи и експерти в НАЦИД не съобразяват, че преди да изтрият някого от някакъв списък, трябва да проверят кой е сигналоподателят и какво общо има като професионална квалификация със сигнализирания." Отново се получава същото: доносът е написан уж от името на студентите от втори курс на специалност Новогръцка филология, но авторът на доноса е друг.
*
Simeon Hinkovski
, много благодаря, колега Хинковски, както за написаното, така и за огромните Ви заслуги за поддържането на Мудъл и за Музея. Ами, питате Вие: как ще изчезнат курсовете? Както изчезнаха в деканата на ФКНФ осемте компактдиска, подадени от Николай Гочев за участието му в конкурс по старогръцка литература миналата година. За да могат няколко души след това да излъжат, че не са подадени никакви публикации. А все пак осем компактдиска, макар и плоски предметчета, все пак са триизмерни предметчета. За такова виртуално нещо като курсовете в Мудъл кой ще гарантира, че ще бъдат запазени, ако на катедрения съвет, който сигурно се провежда в момента, преподаването по дисциплините бъде отнето от Николай Гочев и те бъдат възложени на друг? Впрочем, вие нямате никаква вина за лошите неща, които се случват. Напротив, на Вас университетската колегия дължи благодарности и уважение за всичко, което правите – и за Музея за историята на университета, и за поддържането на Мудъл и "Авторите", и за лекциите, които водите. Благодаря Ви от сърце!


*
Не знам какво решение са взели колегите на катедрения съвет днес, но самият катедрен съвет е проведен в грубо нарушение на закони и правилници. За да бъде проведен един катедрен съвет в нашия 132-годишен университет, дневният ред и материалите за него трябва да са на разположение на колегите 7 дни преди това. Ръководителката на катедрата обявява в петък вечерта катедрен съвет за понеделник следобед, без да изпрати на колегията нито един материал: 1. Къде е доносът, уж писан от студенти? 2. Къде е решението на деканския съвет, който е подкрепил доноса и притиска колегите да гласуват отнемане на преподаване по тези две дисциплини въз основа на доноса? Аз не знам кои са членовете на деканския съвет на ФКНФ, нито това кога и как са решили институционално да подкрепят доноса. Цяла една катедра по знание от фундаментална важност за хуманитаристиката се въвлича в институционална битка срещу човек, който никога не е ламтял нито за постове, нито за административни позиции. Писал, 
превеждал, преподавал, докато другите са се катерили по йерархичните властови пирамиди – във и извън университета. Накрая пак се подиграват с него, защото нищо не започва от днес, а отдавна: 1. анонимните доносници-експерти в НАЦИД правят каквото си искат, и 2. защото авторите на клеветнически документи с невярно съдържание миналата година получиха институционална подкрепа от Факултетния съвет на ФКНФ и от госпожа-декан, и от госпожа-ръководител на катедрата. Доносниците-експерти на НАЦИД са защитени, клеветниците, трима от научното жури от миналата година са защитени, защо пък сега и с анонимен донос уж от студенти да не го лишат от правото да преподава? Само да добавя, че студентите от втори курс от специалност Новогръцка филология, които отговарят на изпратените лекции, книги, справочници и прочие, както сподели с мен Николай, пишат с много свеж, оригинален младежки и на места наивен език, с някои малки грешчици в правописа и пунктуацията. Доносът срещу Николай е написан с отличен правопис и пунктуация от рафиниран подлец – с изказ, лексика и фразеология, каквито студенцията не може да напише.

No comments: