Thursday, December 12, 2019

змии и диалектика




Диалектиката – една от седемте свободни науки-изкуства – с две змии. По една и в двете ѝ ръце. Експонат от Византийския музей на остров Хиос, лична снимка от 2014 г.
Към това огромно и впечатляващо изображение, датирано от времето на генуезкото владеене на острова (1304–1566 г.), в музея нямаше никакви обяснения. Като правдоподобно ми се видя предположението, че в едната ѝ ръка е тезата, а в другата – антитезата.
Спомних си за него тези дни, докато подготвям доклад за змията на Диалектиката в съчинението на Марциан Капела За сватбата на Филология и Меркурий.
Седемте свободни науки-изкуства поднасят по едно слово в дар на брачното тържество.
Диалектиката отива на него достолепна, красиво коафирана, но с една змия в лявата си ръка!
Освен това в началото на словото си казва, че е обучена в Египет, а оттам се е озовала в школата на Парменид и после в Атика при Сократ и Платон...

Но понеже Диалектиката споменава за египетския си произход, към доклада ще има още три илюстрации за важността и разнородността на змиите на доброто и злото в египетските вярвания и изкуство.

Ето ги:

Всяка нощ божествени създания теглят лодката на бога-слънце от запад на изток по водите на подземния свят. Слънцето се обновява чрез змията, която носи "живота на боговете", като отново изгрява на небето всяка сутрин. Скарабеят е символ на подмладяваното слънце.
Част от стенопис в гробницата на Тутмосис III, Тива, Долината на Царете, Ново Царство, 18-та династия.

(Rose-Marie and Rainer Hagen Egypt. People - Gods - Pharaohs. Taschen, 2005, p.21).


Под скалите на първата катаракта богът на Нил – Хапи – разлива водите от своите съдове, подпомаган от змия.
Релеф от храм на Изида на остров Филе, 2 век след Христа.
(Rose-Marie and Rainer Hagen Egypt. People - Gods - Pharaohs. Taschen, 2005, p. 21).


Но има и змии на злото:
При своето пътуване през подземния свят богът на слънцето Ре/Ра приема различни форми, за да победи злото. Във вид на "голяма котка" той обезглавява с ножа си змията Апофис. 
Рисунка от гробницата на Накхтамун, Тива №335р 19-та династия.(Egypt. People - Gods - Pharaohs, p.178)

И трите египетски изображения и текстът към тях са от албума на Rose-Marie and Rainer Hagen Egypt. People - Gods - Pharaohs. Taschen, 2005.

***
А какво още ще кажа с моя доклад, ще чуят присъстващите на него. За останалите любопитни ще има резюме тук.

Четенията на АРУКО започват утре в 11 часа в зала 2 на Ректората.
На сайта на асоциацията може да намерите информация за дейността през 14-те години от създаването ѝ, за предишни събития и четения: https://aaduce.wordpress.com/

No comments: