Saturday, February 13, 2021

ваксинирането и семестърът

 Преди малко видях колажа на приятелска стена.

В нашия университет е въведен следният ред за ваксинирането: факултетите са подредени по азбучен ред, а преподавателите, които желаят да се боцнат – по EГН. Значи, първи са преподавателите от Биологическия, после от Богословския, после от Геолого-географския и т. н., последни са от Юридическия. По ЕГН на преподавателите ще рече по първите две години на ЕГН-то – първо най-възрастните и т. н. Обаче в суматохата става ясно, че един ден ваксинират с повече екипи от инжектиращите, в друг ден – с по-малко. На едни колеги – една ваксина, на други – предлагат друга, без да ги предупредят предварително. Пощата ми днес прелива от писма от колеги от ФФ, които са ужасени и протестират, че на едните един ден била Пфайзер, на други – Модерна, а на нашия факултет ще бъде АстраЗенека, която сега, например, в Южна Африка я баннаха, че не пази от най-новите щамове...
Това ми напомня за думите на покойната ни лична лекарка д-р Ники Аравиду – Бог да я прости!, която казваше, че единствената ваксина, която не ни препоръчва, е противогрипната, защото е противовирусна: "Всички противовирусни ваксини се правят слепешком и хазартно, всеки вирус дава по няколко нови щама годишно. Няма как да се познае какъв ще е новият чешит, ваксините се правят от комбинация от трите най-разпространени щама от предишните три години, но новият щам е винаги нов. Затова пийте хапчетата "Респивакс", а не се инжектирайте с противогрипната ваксина..."
А трезвомислещи изследователи от Университета в Льовен преди няколко седмици излязоха с реалистичната прогноза, че короновирусните щамове може и да изчезнат, но след няколкостотин години (дадох линк към публикацията ми, вижте по-долу на профила ми тук)
... А междувременно?
Задава се новият пролетен семестър. Ако колегията се тресе от неравнопоставеността между преподавателите във факултетите и от това, че едни ще са с по-културистката, а други – с по-слабандраческата ваксина, и никой думица не обелва за нещастните студенти, чиято младост и следване са загробени, те ще са напълно прави да не си платят таксите за пролетния семестър и да прекъснат следването си за неопределено време ... каквито и гласове се чуват откъм студенцията.

Понеже споменах д-р Ники Аравиду и нейната убеденост, че трябва да се пият хапченцата "Респивакс", да добавя. Не знам чие производство бяха, имаше "Респивакс" за възрастни и за деца. Трябваше да се започва от септември – 20 хапчета в продължение на 20 дни, по едно сутрин на гладно, после 10 дни почивка, после през октомври пак така, и после през ноември. Докато беше жива тя, така давах на децата всяка година. Никога не се разболяха сериозно – тук-таме по малко хрема и лека температура в eдин или два от 10-те дни на паузата между трите 20- дневни приема. Но тя казваше, че ефикасна противогрипна и противовирусна инжекция няма и не може да има, понеже "чешитът е винаги нов". Тя беше гъркиня, но вирусите ги наричаше "чешити".

p. s. публикувано във фейсбук на 11 февруари; за хапченцата "Респивакс" колегата Антон Оруш написа: Респивакс са култови хапчета от моето детство, сега се произвежда от българската държавна лаборатория Бул Био. Появяват се през 1987 г., създатели са академик Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски.


May be an image of 3 people and text that says 'Pfizer Moderna AstraZeneca'










No comments: