Sunday, January 28, 2024

континентите отвъд познатите

Глобусът на Кратет от Малос на входа на Музея на античната елинска технология в Олимпия


пак там, 21 август 2023 г.


Известно е, че Олимпийските игри са започнали през 776 г. преди Христа в Олимпия. Това място е сред най-известните археологически  и туристически обекти. 

Всеизвестни са богатият музей с ценни експонати, огромният археологически комплекс с останките от стадиона, гимназиона, от няколко храма и от други важни постройки. 

Има и музей на Олимпийските игри и спортовете в античността. 

Има и музей на съвременните Олимпийски игри, но е в ремонт от няколко години.

За да се разгледа всичко добре, са необходими поне три дни. За щастие, миналото лято имахме тази възможност.

Едно от най-изненадващите, по-нови и сравнително неизвестни места в Олимпия е Музеят на откритията и техническите изобретения, създадени от древните гърци. Точното му наименование е 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας



Заслугата за появата на музея, за реконструкцията и описването на всички експонати е на инж. Костас Коцанас (роден през 1963 г.), завършил Политехниката в Патра и посветил целия си живот на античните технологични чудеса, на тяхното изумително разнообразие и устройство, на популяризирането и обясняването на механизмите на действието им.
За тях може да се добие приблизителна представа от сайта:  https://kotsanas.com/

Подобни експонати на антични изчислителни, земеделски, земемерни, шивашки, кулинарни, астрономически, военни, хидротехнически, нападателни и отбранителни оръжия, музикални инструменти и корабоплавателни устройства, възстановени от него в умалени размери, има и в музеи в Атина, Катаколо и в Ираклион на остров Крит. 

Музеят в Олимпия, известен и рекламиран на туристите още и като "Музей на Архимед", не е много голям, но въздействието му върху мен беше обратнопропорционално на сравнително малката му двуетажна експозиция. 

За някои от тези технологични изобретения повечето от нас са чували и чели. Най-поразителното за мен беше големият глобус, който е поставен на входа му: експонат в естествени размери, съответстващ на оригинала, а не умален макет.
Ето как е представен на сайта, а описание на английски има и в книгата-каталог:
https://kotsanas.com/ydrogeios-sfaira-tou-krati-tou-malloti-2os-ai-p-ch/

Глобусът на Кратет от Малус е отпреди 22 века. Бил е показан за първи път в Пергамон около 150 г. пр. Хр. Бил е разделен на пет паралелни зони – две студени, две умерени и една гореща. Заради извънмерния студ според Кратет студените зони са унищожителни и не са позволили развитието на човешкия живот, а също и екваторът, заради непоносимата горещина.

Репродукции от глобуса има на кориците на двуезичното гръцко-българско издание на Географията на Страбон, в което преводът е на Валери Русинов.

Този гигантски и неоценим многотомен труд е издание на Института по тракология "Проф. Александър Фол" от 2007 г., като преводът е достъпен и в интернет.

 Вж. https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk1c2/ 

ПОРЕДИЦА “АНТИЧНИ АВТОРИ КЪМ ИЗВОРИТЕ ЗА ТРАКИЯ И ТРАКИТЕ”

Обаче това, което не се вижда на репродукциите, а се вижда на макета, е най-удивителното. Всички познати по онова време континенти – Европа, Азия и Африка, в древността наричана Либия – според Кратет са изцяло в горното полушарие.

Според глобуса, изработен от него, оттатък големия световен Океан има още една, долна земя, още един континент. Както се вижда и на макета, Европа, Азия и Либия (Африка) са в горното полукълбо спрямо екватора и цялата тази суша е наречена ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, а предполагаемият континент в долното полукълбо е бил обозначен като ΑΝΤΙΟΙΚΟΙ и ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ, континентът на обитателите на срещуположния материк.

Според смелите обяснения на инж. Костас Коцанас в книгата-каталог на експонатите The inventions of the ancient Greeks ( Athens 2022, Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology, p. 46). 

античният географ Кратет е предполагал съществуването не на един, а на два континента оттатък екватора и различни от големия масив Европа-Азия-Либия! 

Според него ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ съответства на Южна Америка, а ΑΝΤΙΟΙΚΟΙ – на Австралия!

Така инж. Костас Коцанас чете Географията на Страбон, който с позитивистко трезвомислие и снизходителен скептицизъм отхвърля  предположенията на Кратет.



                                  умален макет на глобуса на Кратет вътре сред експонатите

Как се е стигнало до това предположение?

Възможно ли е мореплаватели да са достигали до Южна Америка или до Антарктида, и/или до Австралия? И не само да са стигали дотам, но и да са успявали да се върнат, да оцелеят по пътя натам и обратно, да разкажат за видяното? А дори и това да се е случвало, имало ли е някой, който да вярва на разказаното, или както е било във времената преди Марко Поло, по-голямата част от описаното за земите отвъд познатите е било възприемано като небивалици?

Според мен: възможно е предположението за съществуването и на друг материк да е било изказано не като емпирично проверено, а като чисто умозрително заключение, като образцово следствие от общите начала на класическата философия на природата, че трябва и там да има някаква земна твърд, която да удържа четирите стихии в едно съвършено земно кълбо.

Някои от античните мислители са били сигурни, че това е така, и това са питагорейците и Аристотел.  Не можем да гадаем, ако биха конструирали глобус-макет на земното кълбо, как би изглеждал. Едно е сигурно, че според тях и в другото полукълбо има твърд, на която живеят хора.

От казаното в За небето на Аристотел не става ясно, дали той има предвид Африка, която той нарича Либия, следвайки Херодот, или предполага съществуването на още един материк.

В спор с питагорейците къде точно се намира Земята-кълбо спрямо космическата сфера, той е категоричен: тя е в центъра, както мисли и Платон, но е неподвижна, както не мисли Платон.

Във втората глава на втора книга на За небето, кн. Бета, 283 b 20 – 286 а 2 четем:

      Та, ако небето започва да се движи от дясното и в кръговото си движение отново достига до дясната страна, тогава е необходимо горното да е невидимият полюс. Та нали, ако това беше видимият полюс, движението на небесната сфера би било противонасочено към лявото, а ние не казваме това. Ясно е значи, че невидимият полюс е горната част, и онези хора, които живеят на земята под тази част на небесната сфера, са в горното полукълбо и това спада към дясната част на света, а пък ние сме в долното полукълбо и нашата част спада към лявото.Това е точно противоположно на казваното от питагорейците. Според тях ние сме в горната и в дясната част на света, а пък онези от другото полукълбо са в долната и в лявата част на света. Излиза точно противоположното. Обаче по отношение на второто важно кръгово движение, а именно движението на планетите, ние сме в горната и дясната, а онези от другото полукълбо са в долната и лявата част на космоса. Начало на движението за тях е наопаки, понеже преместванията им са противонасочени, така че излиза, че ние сме в тази част на космоса, от която започва движението, а пък хората от другото полукълбо са там, където то завършва. Нека се ограничим с казаното за разположенията на частите на света и за разграниченията, направени по отношение на местата им.


                        Ето и макет на планетариума, или астролабия на Архимед като експонат в музея. С голяма сигурност можем да предполагаме, че подобни е имало векове преди него, щом Талес успява да предскаже пълно слънчево затъмнение една година преди то да се случи, както свидетелства Херодот в История.

*** 

Предположенията за съществуването на още един континент, но не в другото полукълбо спрямо екватора, за което са предполагали питагорейците, а в същото, при това отвъд Атлантика, са изказани още по-ясно в Платоновия Тимей от Критий. 

Едно от удивителните неща в Тимей (25 а и сл.) е това, че когато говори за големината на Земята и за мястото на потъналата Атлантида, Критий споменава, че онова, което е оттатък Херакловите стълбове, сиреч отвъд Гибралтар, е много по-голямо и по-истинско море в сравнение с отсамното, сиреч морето в средата на Земята.

При това, добавя Критий,

сушата от другата страна на това огромно море е цял

к о н т и н е н т...

С други думи, Платон – неизвестно и необяснимо как – е имал много по-достоверна представа не само за движението на Земята около оста ѝ, но и за общата ѝ география. Както и за много други неща, Аристотел не му повярвал и в края на книга Бета на За небето ни убеждава, че всъщност Земята наистина е кръгла, но е много по-малка, отколкото Платон – неизвестно и необяснимо как – предполага. 

Това е една от щастливите заблуди на Аристотел. Смазващият му авторитет, подкрепен и от авторитета на Страбон, който следва него, а не Платон, Ератостен и Кратет, мултиплициран многократно от още по-смазващия авторитет на томизма особено в католическите страни и особено през ХVІ и ХVІІ век, разпалва въображението и авантюристичната страст на мореплавателите (и финансиращите ги короновани лица), които едва ли биха били толкова смели (и толкова щедри), че да се впуснат в безумието на преплуването със смехотворни плавателни средства на едно „море”, което се оказало доста по-голямо от това, което пише за него в За небето. Написаното от Платон за общата география на Земята в Тимей се оказва по-достоверно от написаното от Аристотел в За небето. Според него, като се преплава морето отвъд Херакловите стълбове (Гибралтар) и се държи посока запад, ще се достигне до Индия. Колумб е бил убеден в това.

      Обаче питагорейците и Аристотел също се оказват прави – по отношение на предположението, че в другата хемисфера отвъд екватора трябва да има и друга голяма суша...

***

Когато става дума за написаното в Тимей, във все по-малкото случаи, в които преподавам нещо, свързано с античната философия, със студентите умуваме: как е възможно Платон да е знаел  т о в а?

Има две обяснения. Едното: някой, чието име не е запазено, вече напълно умозрително е изчислил реалната обиколка на екватора, като е изпреварил Ератостен. Някой в Египет се е сетил преди Ератостен да сравнява сянката по пладне на един и същ предмет при изворите на Нил и при устието му, и оттам да стигне до калкулацията на широчината на кръглата Земя в най-широката ѝ част.



                         Снимката е от обяснение в музея. Възможно ли е някой друг преди Ератостен да е направил това изчисление на действителната обиколка на екватора, Платон да е знаел за това и от стереометрията, в която е бил гений, да е прозрял, че няма как оттатък Атлантика да няма още един континент?

***

Другото обяснение е практически доказано като възможно и както знаем, то е вдъхновило Тур Хейердал да прекоси Атлантическото „море“ в най-широката му част с кораб без никакви пирони и метални части в него, точно такъв, каквито са били египетските. Възможно е някакви древни мореплаватели да са прекосявали Атлантика, а жреците в Египет или поне някои от тях да са знаели това. Не е случайно, че в Тимей Критий преразказва преразказ на преразказ на преразказ на разказ, разказан от египетски жрец.

 

 

 

No comments: