Friday, November 12, 2021

написано преди година

Днес фейсбук ми напомня, че преди една година, на 12 ноември 2020 г., съм написала това: 

Колеги и френдове, познати и непознати, които ме следите и четете тук,

не сте ли наясно, че Етичната комисия е институционална бухалка, която се използва срещу неудобните в университета за налагане на наказания по Кодекса на труда, които според Закона за висшето образование няма как да бъдат наложени никому.
Има законов ред в нашия универиситет и той е: редът на назначенията е симетричен на реда на уволненията. Сиреч, един преподавател първо се явява на конкурс, обявен от катедра, после го избира факултетен съвет, после ректорът го назначава със заповед. Съответно и редът на уволненията трябва да е такъв: първо катедрен съвет, после факултетен съвет, после заповед на ректора. Етичната комисия в нашия университет, която впрочем има отлично написан кодекс, се оказва институционално надпоставена законно: чрез сигнал до етичната комисия може дисциплинарно да бъде наказан абсолютно всеки наклеветен. Включително и да бъде уволнен.
В края на миналата учебна година аз се разминах с минималното дицсиплинарно наказание по Кодекса на труда – забележка. Като сигналът срещу мен беше подаден от доц. дфн Борис Вунчев от катедрата по Класическа, новогръцка и унгарска филология във ФКНФ. Като основанията за сигнала бяха мои статуси тук и постове в личния ми блог
за незаконното прекратяване без отрицателни рецензии и становища на конкурса по старогръцка литература.
Кое е неетичното в преводите на Николай Гочев на "Метафизика", на "Антигона", на "Епиномис" на Платон, все още непубликуван? Кое е неетичното в "Старогръцката литература", "Писма до Егина" или в сборника "Александрия II"?
Кое е неетичното в "Херметическия корпус"?
Конкурсът за професор по старогръцка литература беше прекратен с документ с невярно и клеветническо съдържание от трима от членовете на седемчленното жури, срещу което възразяваха други четирима. После Факултетният съвет на ФКНФ подкрепи клеветническия документ с невярно съдържание, а после и деканът проф. Данова и ръководителката на катедрата по Класическа, новогръцка и унгарска филология доц. д-р Йоана Сиракова.
На това последното акцентирам, защото доц. Сиракова няма нито един публикуван превод до този момент – нито от гръцки, нито от латински, а се изгаври с Николай Гочев. Къде са нейните аргументирани критики за грешки, пропуски или липси в преводите и оригиналните книги на Николай?Мина година оттогава, не е написала поне тя нито ред, защото останалите трима от журито може и бъкел гръцки да не знаят. В мотивите за моето дисциплинарно наказание човекът, който обитава ректорския кабинет и който впрочем дължи абсолютно целия си символен капитал на това, че е преводач на "Политика" на Аристотел, е написал в най-пошлия и гнусен възможен стил, че уронвам престижа на университета, като пиша за него, че се е мутризирал.
Да, някой от доносниците тук да му донесе: бивши колега и бивши приятелю, ти допусна университетът да се мутризира и да се превърне в бухалка първо на мутрите, после на цензорите и цензурата. И понеже всички си мълчаха, когато се гавриха с преводача и редактора на най-важни произведения на старогръцката философия и с автора на оригинални книги за литературата на литературите, сега само стойте, та гледайте. Щом преводачът на "Метафизиката" и на "Антигона" беше оклеветен и остана незащитен от никога досега, освен от най-непосредствената му колега и сътрудничка, ще видите оттук нататък чудеса на чудесата. Етичната комисия е бухалка, с която всеки може да бъде уволнен или поне оклеветен.

No comments: