Saturday, November 28, 2015

последното и първото интервю


Това е последното интервю на проф. дин Иван Илчев в качеството му на ректор.
За съжаление и двамата събеседници говорят много тихо,
и не всичко се чува, а казаното е много интересно.
Ето част от интервюто в писмен вид в електронното издание "Трансмедия":
http://transmedia.bg/955

А това е първото по-разширено и подробно интервю на новоизбрания ректор
проф. дфн Анастас Герджиков, ако не се брои съвсем краткото му гостуване на
18 ноември в 8 без 5, в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.
Първото интервю на новия ректор в печатна медия
 беше в петъчния брой на вестник "СЕГА":
http://www.segabg.com/article.php?id=780210

Да бъде здрав и да успява!

Tuesday, November 17, 2015

за Общото събрание днес


Предаването беше излъчено за първи път вчера, 16 ноември, 2015 г.,
в 19.00 часа по Канал 3.
Водещата  журналистка  е г-жа
Наделина Анева.

Поканата на страницата на Университета:

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/kalendar/obscho_s_branie_na_sofijskiya_universitet

Общо събрание на Софийския университет
65-та аудитория, Ректорат
На 17 ноември 2015 г. Общото събрание на Софийския университет ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на СУ.
Общото събрание на Софийския университет ще започне в 9.30 часа в 65-та аудитория на Ректората и ще протече при следния дневен ред:
  1. Избор на комисии;
  2. Избор на председател и заместник-председател;
  3. Мандатен отчетен доклад на Ректора;
  4. Мандатен отчетен доклад на Контролния съвет;
  5. Отчетен доклад на Университетския обществен застъпник;
  6. Избор на Ректор;
  7. Избор на Контролен съвет;
  8. Избор на Университетски обществен застъпник;
  9. Избор на Академически съвет.

Friday, November 6, 2015

отново кално цунами





Самоцитирам се от стената ми във фейсбук, откъдето обаче някои от тези коментари изчезнаха: 

Преди малко мутромилиционерската bTV изля поредната планина от кал върху нашия Университет. Някакъв човечец, който в момента го играе шеф на Сметната палата, пелтечи и обяснява, демек клевети 10 минути защо не са подписали финансовия отчет за миналата година.


Първо, липсвали били активи на стойност 10 милиона лева. След минута стана ясно, че "активи" ще рече например бюра, столове, банки, чинове, компютри и прочие мебели и техника, и че те може и да не липсват, а да са си в десетките сгради, които има Университетът в столицата. Проблемът бил в това, не че съвсем липсвали или че са се изпарили, а че не са инвентаризирани. Обаче зрителят рано сутрин, докато още си пие първото сутрешно кафе, най-вероятно не внимава и не прави разликата между "липса на имущество за 10 милиона лева" и "липса на опис/инвентаризация на имущество за 10 милиона лева". Защото, струва ми се, ако някой преброи всички банки, чинове, шкафчета, гардероби, стелажи, столове и техниката в нашите кабинети и аудитории, сигурно те ще направят имущество за 10 милиона лева, но понеже миналата година не е правена инвентаризация, сега това се представя като финансово престъпление и злоупотреба с имущество от мутромилиционерската телевизия.

Второто беше още по-смешно. За неплатените данъци на Университета. Аз, разбира се, внимавах, но се съмнявам, че всички зрители и слушатели, (защото тази телевизия може да се слуша и като радио), слушат толкова съсредоточено. Ама то се оказа и се каза с половин изречение, че данъците не че съвсем не били платени, а платените данъци не били осчетоводени. След което, разбира се, платените, но все още неосчетоводени плащания на данъците и материалните активи, които са си налични в нашите аудитории и кабинети, но не са инвентаризирани миналата година, бяха сравнени с изчезналите милиарди от КТБ. Всяка една клеветническа емисия в телевизията на мутрите завършва със съпоставителен "анализ", като този път те за разнообразие не приравниха нашия Университет със Свищовския финансово-стопански институт, а направо с източената с милиарди КТБ.

И понеже недоразсънените зрители и слушатели няма да направят разлика между "липса на материални активи за 10 милиона лева" и "липса на инвентаризация от миналата година на имущество за 10 милиона лева", а също така няма да направят разлика между "данъците не са платени" и "платените данъци не са осчетоводени", мутренската телевизия изля планината от кал малко преди осем часа със заключението: от нашия Университет се точат милиарди, така както, а може би и повече даже, отколкото от КТБ.


Ето затова кандидатите за ректор от десет останаха само двама. Мутрите ще хвърлят планини от кал върху Университета през цялата следваща година, за да дискредитират всички възможни професори, които биха решили да се кандидатират за президент или вицепрезидент догодина.

Преди няколко години същата тази мутромилиционерска телевизия води също толкова кална кампания срещу лекарското съсловие почти цяла година. Резултатът от това е, че повечето наши лекари, които имат и специалности, и специализации, отидоха на работа в чужбина. Мутрите не казват, че две трети от лекарите акушер-гинеколози напуснаха страната или че две трети от лекарите пулмолози също вече работят в Европа. Не само в по-малките градове и села, но дори и в сравнително големи като Стара Загора, където има Медицинска академия и университетска болница, половината от специалистите вече ги няма, и ако ти трябва специалист по белодробни заболявания, например, трябва да отидеш в Бургас или София. 

Мутрите съсипват Университета и не знам какво ще остане от него до догодина.

След ликвидирането на лекарското съсловие трябва да бъде ликвидирано преподавателското.


Thursday, November 5, 2015

свети мъченици Галактион и Епистима








Днес нашата Църква почита паметта на светите мъченици Галактион и Епистима.
Снимките тук са от малкия храм в Стара Загора, посветен на тях.
Намира се на входа на Аязмото.
Житието им във виртуалното пространство е най-пълно представено ето на този сайт:

http://www.pravoslavieto.com/life/11.05_svv_Galaktion_Epistima.htm



Monday, November 2, 2015

дискусии с кандидатите за ректор

                         
проф. дфн Анастас Герджиков представя програмата си, 28 октомври, Аулата


    Миналата седмица беше особено интензивна с академичните дискусии в Университета и с продължаващите полемични телевизионни предавания и публикации в електронни издания.

    На Димитровден, 26 октомври, инициативната група от много критични преподаватели от няколко факултета е провела дискусия и с двамата кандидати за ректор на Университета, която продължила повече от 3 часа в Аулата. Преподавателите, които представиха своите виждания за желани от тях промени, придружени с настоятелни искания - и в по-конспективна форма в 13 точки, и в по-разгърната програма, публикуваха тези документи и в интранет на Университета, и в електронни издания като "Дневник", където обаче беше допуснат гаф.
http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/12/2624936_13_iskaniia_kum_budeshtiia_rektor_na_sofiiskiia/ 
    Първата публикация на документа в съкратения му вид, с 13-те императивни искания, не беше подписана от никого. Тази анонимност по всяка вероятност се дължи на немарливостта и небрежността на редакционния екип на изданието, което вече 10-та година все повече деградира като качество на списване и в което трудно може да се намери материал без груби правописни грешки. Макар и по вина на изданието, това направи лошо впечатление: в 13-те императивни искания има внушения за лошо ръководене на университетските дела във всичките им аспекти. Това не просто дискредитира досегашното ръководство и един от кандидатите за ректор на Университета, който е член на отиващия си ректорски екип. Не присъствах на дискусията с двамата кандидати за ректор, която се е състояла миналия понеделник, не защото тогава имах имен ден, а защото не ми харесва и това: колегите предлагат и настояват новият ректор да има мандатна програма за по-кратък срок, извисяват глас с императиви, но не предлагат свой кандидат! Който има мандатна програма, трябваше да издигне и свой кандидат за ректор. Толкова много професори има в инициативната група. Някой от тях трябваше да се впусне в състезанието, а не да се извиват ръцете на двамата професори-кандидати за ректор да кооптират в мандатните си програми, зад които стоят по няколко факултета, исканията и на инициативната група. Инициативно-императивната група е достатъчно гласовита, но не успя да направи най-важното: да намери подходящ кандидат, който да спечели избора и да осъществи императивите им.

     Гадната медийна кампания, която се води вече месец от една национална телевия и едно електронно издание, очеизвадно цели:

1. Отвличане на вниманието на публиката от местните избори, за да има много ниска избирателна активност; чрез нея да се циментира управляващата коалиция и целокупната политическата класа. Постигнаха я тази цел: на вчерашния балотаж в София и Варна избирателната активност е била 15%.

 2. Оправдаване на галопиращите поправки в Закона за висше образование, които да гилотинират традицията на автономното и самоуправляващо се най-високо образование у нас. Тази традиция, както отлично знаем, е започнала още през 1908 г., след разрешаването на първата голяма университетска криза, затворила Университета за цяла година.
Това, което дори и по времето на тоталитаризма беше избегнато, ни се готви от неототалитарната мутренска власт: ликвидиране на самоуправлението и автономността на висшите образователни институции чрез назначаване в тях на финансово-административни директори от изпълнителната власт. А както писа колегата проф. дсн Таня Чавдарова в "Дневник" тези факири на мениджмънта и предприемачество ще имат мандати от 8 до 10 години, ще могат да повтарят мандатите си, ще имат право да налагат вето на решенията на ректора и ще пишат образователните и научни стратегии за приоритетите на развитие на Университета.
Вж. особено финала на статията с апела към Министерството на образованието, с който завършва текстът: http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/17/2608179_sofiiskiiat_universitet_kato_baron_mjunhauzen/

Ректорите - кукли на конци.
Академичните съвети - безплодни и безобидни говорилни веднъж месечно.
  
Това го написах и във форума на "Дневник", където се заяждам с почти всички корифеи на неправителствената аристокрация, която в момента подготвя интелектуално с публикациите си мутренското покушение над университетската автономия.

 3. Третата цел на мръсната медийна кампания срещу Университета също е прозрачна: дискредитиране на целокупното професорско тяло у нас, за да не се осмели никой от професорите догодина да се мери с генерал-лейтенант Б. Борисов и/или с г-на Плевнелиев в кандидат-президентската надпревара.

     В нашия Университет има няколко професори, които биха били отлични кандидати за президенти, а и с много големи шансове за успех: има поне един от ДБГ, поне един от ДСБ, поне един от БСП, поне един от АБВ и т. н. В останалите наши университети също има професори, които биха се справили много по-добре с функциите на държавен глава и от Б. Б., и от г-н Плевнелиев. И това го знаят и глашатаите на корпоративната правда в "Дневник", и функционерите на мутромилиционерската партия.

    Затова най-старият и най-големият наш Университет, който според рейтингите е и най-добър в областите, в които преподава, трябва да бъде изравнен със земята. Да бъде сравняван с плячкосания МК "Кремиковци" и с издоената софийска "Топлофикация". Вж.:
http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/10/12/2622969_sofiiskiiat_universitet_se_upravliava_kato/
    Всички професори трябва да бъдат представяни от октомври 2015 до октомври 2016 en gross като измамници, крадци, мошеници и некадърници, за да може мощните телеса на Генерала догодина по това време да спечелят президентските избори и да се пренесат от едната сграда на "Дондуков" в отсрещната.

    Защо ни е да имаме Университет, щом имаме такива корпулентни генерали и корпоративни икономедийни президентстващи мениджъри?
    Една страна с хилядолетна история трябва да бъде обяздена и подчинена от най-нискочелите в нея.

***

    А междувременно на сайта на Университета, в интранет са публикувани и биографиите, и мандатните програми на двамата кандидати за ректор, като вече са публикувани 27 отчета за приключващия мандатен период с множество приложения към тях: отчети на заместник-ректорите, на университетския омбудсман и на всички самостоятелни центрове и звена: университетският музей, университетското радио, университетската телевизия и прочие.
    Вчера няколко часа четох тези стотици страници с документи и особено бях впечатлена от отчета на Университетското издателство с печатница и от отчета на Контролната комисия. Аз станах студентка преди 33 години, през есента на 1982 г., а от 1990 г. съм редовен преподавател, но за първи път в живота ми виждам отчет на Университетското издателство с печатница с две приложения към него. Там са написани много интересни неща

    Днес, 2 ноември, от 17 часа в Аулата би трябвало да се проведе среща с проф. дхн Тони Спасов, на която той ще представи програмата си за развитие и управление на Университета.

     Тази отчетно-изборна сесия ще остане в историята с изключително гнусната медийна кампания, която се води срещу Университета. Мутромилиционерската телевизия подготвя президентската кампания на Генерала, корпоративната плутокрация се бори за повтаряне на мандата на техния човек в президентството, а Министерството на образованието качва автономията и самоуправлението на ешафода.

   Точно затова останалите професор(к)и сред кандидатите за ректор, които бяха не по-малко от десет, се уплашиха от калното медийно цунами.

   Останаха само двама смели колеги с чувство за дълг, които се изправиха срещу медиите на президентството и изпълнителната власт.

   Който и от двамата кандидати да спечели, надявам се да успее да опази Университета.

   Но и двамата още сега заслужават да влязат в историята на Университета най-малко с това: те са двамата от десетте, които не се уплашиха.
   Двамата, които не се предадоха.
   Поне засега, а дано и по-нататък да успеят да защищават Университета.